• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 22 °C
  • İzmir 27 °C
  • Ankara 24 °C

İnovasyonun Genç Yüzleri

İnovasyonun Genç Yüzleri
85. İzmir Enternasyonal Fuarı’na konuk olan Emrah Kaya ile Şefik Emre Coşkun, keyifli sohbetleri ve gençlere altın niteliğinde tavsiyeleri ile Makrofon’a konuk oldu.

İNOVASYONUN GENÇ YÜZLERİ

85. İzmir Enternasyonal Fuarı’na konuk olan Emrah Kaya ile Şefik Emre Coşkun, keyifli sohbetleri ve gençlere altın niteliğinde tavsiyeleri ile Makrofon’a konuk oldu. Dinleyenlere girişimcilik ve inovasyon hakkında ilginç örnekler sunuldu.

Teması inovasyon, Partner Ülkesi Malezya ve Onur Konuğu İli Manisa olan İzmir Enternasyonal Fuarı, alanında başarı kazanmış isimlerin inovasyon ve girişimcilik tecrübelerini izleyicilerle buluşturdu. Kültürpark 3 No’lu holde gerçekleştirilen Makrofon Söyleşileri’nin 1 Eylül’deki konuğu Youth Holding CEO’su Emrah Kaya olurken, 2 Eylül’deki konuğu ise Depark Proje Uzmanı ve Makers Hareketi Üyesi Şefik Emre Coşkun oldu.

Ünlü Projelere İmza Attı
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden 2002 yılında mezun olan genç girişimci Emrah Kaya, keyifli sohbeti ve iş hayatındaki azmiyle dinleyenleri kendine hayran bıraktı. Bir ev hanımı anne ve memur bir babanın tek çocuğu olarak 1979’da doğduğunu belirten Kaya, öğrencilik dönemindeki ilk girişimcilik denemesini şöyle anlattı: “Televizyonda Tarkan’ın Efes’te konser vereceğini izliyorduk; Tarkan’ın o zaman, elinde ‘kuzu kuzu zilleri’ var, sahne şovu müthiş. Kamera seyirciye döndüğünde görüyoruz ki seyircide zil yok. İşte girişimcilik ruhu o anda ortaya çıkıyor. Arkadaşım Ersin dedi ki ‘abi bu zillerden bulamaz mıyız?’ Konserde zilleri satacağız, oradan elde edilecek parayla iş kuracağız. Hayatımın ilk parasını zil satarak kazanmış oldum. O para, şu anda yaklaşık 30 milyondan fazla ciro yapan, toplam 160 kişiye yakın istihdam sağlayan Youth Holding’in sermayesi oldu.”

“İnovasyon Varsa Güçlüsünüz”
2001 yılında başlayan girişimcilik macerasını şu anda bir reklam ajansı ve perakende şirketi ile geliştirdiğini belirten Kaya, Türkiye’nin ilk GSM gençlik platformunu oluşturarak gençlere yönelik faaliyetlerine devam ettiğini de söyledi. Daha çok genç nüfusa yönelik marka oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden girişimci, Türkiye’deki birçok bankanın gençlere yönelik kredi kartı ve kampanyalarını yönettiklerini de belirtti.
Fütürizm (Gelecekcilik) kavramının artık geçmişten daha önemli olduğunu söyleyen Kaya, günümüzde savaşların at üstünde değil siber ortamda veya soğuk savaş dediğimiz diplomatik ilişkilerle sürdüğünü söyledi.

Bilim Kahramanları’nı Anlattı
2 Eylül Cuma Makrofon konuğu Depark Proje Uzmanı ve Makers Hareketi Üyesi Şefik Emre Coşkun ise “hayatta keşke daha önce tanışsaydım” dediği Bilim Kahramanları Derneği hakkında bilgi verdi. Coşkun, 2011 yılında kurulan, her yıl artmakta olan 80 bireysel üyeye ve 2 bin gönüllüye sahip Bilim Kahramanları Derneği’nin çocukları erken yaşta bilimle buluşturmayı hedeflediğini anlattı. “Bizim için her çocuk mucit doğar” felsefesiyle yola çıktıklarını söyleyen Coşkun, “9-16 yaş arası çocuk ve gençlere legolarla hayal ettiklerini yaratmaları konusunda yardımcı oluyoruz. Takımlar halinde proje geliştiren çocuklar rakip olmadan işbirliği yapabilen ve empati yapan bir ortamda bulunuyor. İlk değerimiz ‘Bir bir takımız’. Buna duyarlı profesyonellik diyoruz. ‘Herşeyden kazan kazan’ yani robotumuz, projemiz çalışmasa da kazanıyoruz. Çünkü biz sonucu değil süreci önemsiyoruz” diye konuştu.

Turnuvaya katılanların işbirliği ve takım çalışmasına yatkınlaştığından bahseden Coşkun, “Çocuklara bir tema veriyoruz. Bu tema dünyanın gündemine göre değişiyor. Tema çerçevesinde çocuklardan önce bir sorun üretmesini daha sonra da bu sorunu çözecek bir proje yaratmasını istiyoruz. İşte bu noktada çocuğun dünya sorunlarına karşı farkındalığı artıyor, toplumsal fayda getirecek çözüm arayışına giriyor ve bu çözüm için teknolojiden yararlanıyor. Bu, çocuğun özgüvenini pekiştirirken, çocuğu kendini ifade etme becerisi kazanan ve bilime kolay erişebilen bir birey haline getiriyor. Bu arada çocuk, çevresindeki akranlarına da ilham kaynağı oluyor” dedi.

Mardin’den Madrid’e
Yaptıkları etkinliklerin yarışma değil, turnuva olarak adlandırılmasını isteyen Şefik Emre Coşkun, anlattığı bir hikaye ile dinleyenlere duygusal anlar yaşattı: “Mardin’in bir köyünden gelen, o güne dek şehir merkezine bile gitmemiş bir grup çocuk sponsorlar sayesinde projeye dahil oldu. Fakat o kış yağan kar nedeniyle okullarına gidip robotlarını hazırlayamadılar. Turnuvaya geldiklerinde robottan çok farklı bir proje ile geldiler. Üzgündüler ama diğer takımlar hemen onlara sahip çıktı ve destek oldu. Sonunda, derece alıp ulusal turnuvaya gittiler. Hayatında otobüse binmemiş çocuklar uçağa bindi büyük bir heyecanla. O turnuvada da başarı kazanan grup Madrid’e gitmeye hak kazandı. Bu çocukların kazanmasını sağlayan yaptıkları robottan çok, oluşturdukları takım ruhu ve diğer takımların onlara verdiği destekti.”

85 ülkede 27 bin 500 takıma sahip projenin, melek yatırımları ve ABD Başkanı Obama gibi destekleyenlerle her geçen gün büyüdüğünden bahseden Coşkun, “Kısıtlı imkanlara sahip çocuklara imkan yaratan sponsor ve destekleyicilerimiz var. Destekleri için tüm gönüllülerimize, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Depark’a minnettarız. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda kendimizi ifade edebilmek için bize fırsat yarattılar. Biz de Maker Faire standında yaptıklarımızı sergileyebiliyoruz” diye konuştu. / EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.