• BIST 10643.58
  • Altın 2498.656
  • Dolar 32.2363
  • Euro 35.0716
  • İstanbul 17 °C
  • İzmir 25 °C
  • Ankara 20 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika Kıtasının Geleceği Aydınlık ve Parlaktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika Kıtasının Geleceği Aydınlık ve Parlaktır
Benin Cumhurbaşkanı Talon ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, en az gelişmiş 48 ülkenin 34’ünün Afrika'da olduğuna dikkat çekerek, “Bu acı tabloda esas sorumlular, asırlar boyunca Afrika insanının kaynaklarını altınını, tüm madenl

Benin Cumhurbaşkanı Talon ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, en az gelişmiş 48 ülkenin 34’ünün Afrika'da olduğuna dikkat çekerek, “Bu acı tabloda esas sorumlular, asırlar boyunca Afrika insanının kaynaklarını altınını, tüm madenlerini sömüren, o sömürgeci ülkelerdir. Nitekim Benin de yine sömürülen ülkelerden bir tanesiydi. Şimdi bağımsızlığına kavuşmuş bir Benin olarak kendi ayakları üzerinde kalkması bizim iftihar vesilemiz olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Benin Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Talon’a Türkiye’ye yaptıkları ziyaret için teşekkür ederek açıklamasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından yapılan bu ziyaretin kendileri için anlamlı olduğunu söyledi.

Ziyaret kapsamında iki ülke arasında 5 ayrı anlaşmanın imzalandığını açıklayan ve bu anlaşmalarla birlikte Türkiye-Benin arasında çok farklı bir sürecin başlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin çok samimi bir havada geçtiğini aktardı.

“HEDEFİMİZ 54 AFRİKA ÜLKESİNDE DE BÜYÜKELÇİLİK AÇMAK”

Benin Cumhurbaşkanı Talon’un sekiz aydır görevde olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendilerinin çok başarılı bir iş adamı oluşu inanıyorum ki Benin’e çok çok farklı bir vizyon da katacaktır” dedi.

14 yıl öncesine kadar Türkiye’nin Afrika’daki büyükelçilik sayısının 12 olduğunu, bu sayının şimdi 39’a yükseldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedefimiz, 54 ülkede 54 büyükelçiliğini Afrika’da kurabilmektir. Çünkü her ülke irili ufaklı ne olursa olsun bizim için bir değerlidir ve her ülkenin de Birleşmiş Milletlerde -ufağı, büyüğü yok-, hepsinin bir rey hakkı vardır. Dolayısıyla bizim için hepsi önem ifade ediyor. Bu dostluğumuzu, dayanışmamızı sürdürebilmek için bizim Afrika’yla olan bağlarımız çok daha güçlü olmalıdır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Şu anda 54 farklı Afrika ülkesinden yaklaşık 4 bin 500 öğrencinin Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve gönüllü kuruluşların desteğiyle Türkiye’de eğitim aldığını, Benin’den de 87 öğrencinin şu anda Türkiye’de eğitimine devam ettiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde bu sayıyı daha da artırma imkânlarının olduğunu dile getirdi.

“BİZİM DOSTUMUZA DÜŞMAN OLANA, BİZ DOST OLMAYIZ DEDİLER”

Görüşmede Benin Cumhurbaşkanının, “FETÖ’nün 3 tane okulu var bizde. Ben hemen bu okulları kapatacağım ve bunları kamulaştıracağım. Bizim dostumuza düşman olana, biz dost olmayız” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili okulların Maarif Vakfı ile birlikte çalışarak bu sürecin aşılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Benin arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 90 milyon dolar olduğunu kaydederek, “Bu tabi çok düşük bir ticaret hacmi. Artık bu ticaret hacmini böyle başarılı bir iş adamının başında olduğu Benin’le Türkiye inşallah daha ileriye taşıyacaktır, bundan hiç endişem yok. İş adamlarımızı kısa sürede, süratle Benin’e göndereceğiz ve Benin’deki iş adamlarıyla, bizim iş adamlarımız şöyle ikili çalışmaları öncelikle bir başlatsınlar. Karşılıklı adımlar atılabilir, üçüncü ülkelerde müşterek yatırımlara girilebilir. Bunun da başarılı adımlarını atmak suretiyle ben inanıyorum ki, Benin ve Türkiye’nin Afrika’daki bu çalışmaları çok daha büyük bir zenginlik kazanır ve Afrika’da farklı bir vizyonu da böylece oluşturmuş olurlar” sözlerine yer verdi.

“BENİN’İN AYAKLARI ÜZERİNDE KALKMASI BİZİM İFTİHAR VESİLEMİZ OLACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Afrika’nın sorunlarına en iyi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından getirilebileceğine inanan bir siyasetçiyim. Onların her daim yanlarında olacak, yol arkadaşlarına, kara gün dostlarına ihtiyaçları olduğuna inanıyorum ve böyle bakıyorum, değerlendirmem bu. Afrika açılımını başlattığımız 2005 yılını Afrika yılı ilan ettik ve o yıl Afrika’daydık. ‘En az Gelişmiş Ülkeler’ kategorisinden 48 ülkeden 34’ünün Afrika’dan olması bizleri tabi ziyadesiyle üzmüştür. Bu acı tabloda esas sorumlular, asırlar boyunca Afrika insanının kaynaklarını altınını, tüm madenlerini sömüren, o sömürgeci ülkelerdir. Nitekim Benin de yine sömürülen ülkelerden bir tanesiydi. Şimdi bağımsızlığına kavuşmuş bir Benin olarak kendi ayakları üzerinde kalkması bizim iftihar vesilemiz olacaktır.”

Yaptığı açıklamada, “Afrika Kıtasının geleceği aydınlıktır, parlaktır, bundan hiç endişem yok. Afrikalı kardeşlerimiz ekonomik kalkınma bakımından da hak ettiği yerlere muhakkak gelecektir, bundan da hiç şüphem yok” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Milletim ve şahsım adına darbe girişimi sonrasında sergilediği bu dayanışma ile değerli dostum Patrice Talon’a yine şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Bu ziyaretin her iki ülke arasında aydınlık yarınlara vesile olmasını diliyorum. Bugün imzalanan bu 5 anlaşma ile de güçlü bir geleceğin inşa edileceğine olan inancımı tekrar tazeliyorum.”

BENİN CUMHURBAŞKANI TALON: “TÜRKİYE YÜKSELİŞTE OLAN BİR GÜÇ”

Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon da ülkesinin Türkiye’den öğreneceği çok şeyin olduğunu vurguladı ve devamında şunları ekledi: “Çünkü Türkiye yükselişte olan bir güç. Benin, Türkiye’yle yapacağı iş birliğinden çok şey kazanacaktır. Yine Türkiye de gücünü daha da artırmak ve özellikle de Sahra’nın güneyinde kendini daha da göstermek için, Afrika ile iş birliğine ihtiyaç duymaktadır. Nitekim biz biraz önce de dile getirdik, dünya değişiyor ve Türkiye’nin saçtığı ışık sadece Akdeniz’in güneyiyle de sınırlı kalmamalı. Türkiye kendini Afrika’da ve Sahra’nın güneyinde de daha fazla göstermelidir.”

Yaptıkları görüşme Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ülkesine davet ettiğini, kendisinin de yakın bir zamanda bu ziyareti gerçekleştirebileceğini söylediğini aktaran Benin Cumhurbaşkanı Talon, “Yarın ülkeme döner dönmez bunu halkıma duyuracağım ve ziyaretinizi şimdiden hazırlamaya başlayacağız. Şimdiden şahsım ve halkım adına bu ziyaretinizden büyük onur duyacağımızı söylemek isterim. Tüm Sahra’nın güneyi için bu çok önemli bir müjde olacaktır ve görünür şekilde iki ülke arasındaki iş birliğinin vardığı noktayı gösterecektir. Belki birçok Afrika ülkesi de kıskanacaktır, çünkü biz tüm Afrika’da Türkiye’ye hayranlık duyuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Benin Cumhurbaşkanı Talon onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.