• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Ankara 14 °C

Afrika’daki Kadın Mücadelesi İzmir’de Sergileniyor

Afrika’daki Kadın Mücadelesi İzmir’de Sergileniyor
1900’lü yıllarda Güney Afrikalı Kadınlara yapılan cinsiyet ayrımcılığını anlatan 20.Yüzyıl Güney Afrikası’nda Kadınların Mücadeleleri Temalı ‘’Gözyaşlarımız ve Zaferlerimiz “fotoğraf sergisi ve “Afrika Heykel Sanatları” sergisi açılışı İzmir’de gerçekleş

AFRİKA’DAKİ KADIN MÜCADELESİ İZMİR’DE SERGİLENİYOR

1900’lü  yıllarda Güney Afrikalı Kadınlara yapılan cinsiyet ayrımcılığını anlatan 20.Yüzyıl Güney Afrikası’nda Kadınların Mücadeleleri Temalı ‘’Gözyaşlarımız ve Zaferlerimiz “fotoğraf sergisi ve “Afrika Heykel Sanatları” sergisi açılışı İzmir’de gerçekleşti. Sergi, ay sonuna kadar Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Norm Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilecek.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK SERGİ

Serginin açılış konuşmasını yapan Güney Afrika İzmir Fahri Konsolosu Tamer Taşkın, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 1900’lü yıllarda kadınlara yapılan cinsiyet ayrımcılığı ve kadınların gerçekleştirdiği hak mücadelesini anlatan fotoğrafların görülmesi gerektiğini dile getirdi. Toplumda kadınların önemine değinen Taşkın, “Bizde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara getirmiş olduğu seçme ve seçimle hakkı ile bugünlere kadar gelebildik. Sergide göreceğiniz fotoğraflar kadınların zaferlerini, gözyaşlarını ve daha çok sıkıntılarla başa çıkabilmenin haklı mücadelesini anlatıyor” dedi.

“AFRİKA BAMBAŞKA BİR YER”

Taşkın ailesi olarak Güney Afrika Cumhuriyeti maceralarının 1989’lu yıllarda başladığını hatırlatan Taşkın, “150’nin üzerinde Güney Afrika ziyareti gerçekleştirdim. 35 ülke gezdik. Gezdikçe bu koleksiyonları topladık. Devamı yolda geliyor. Gittiğimiz bölgede bir dağ köyü var ve kimse oraya gitmiyor. Orada ayağında ayakkabı olmayan insanlar bu heykelleri yapıyor. Benden başka kimse o köye çıkmadığı için bende heykelleri onlardan alıyor ve bir koleksiyon haline getiriyorum. Daha nice sergiler açmayı planlıyoruz. Ben tabiatı, sanatı, hayvanı Afrika’da öğrendim. Biz burada kedi köpekle büyüdük. Ama orada aslan, kaplan, zürafa var. Orası bambaşka bir yer” diye konuştu.

“KADINA ÇARPAN TAŞA ÇARPAR”

Yapılan serginin Güney Afrika Cumhuriyeti adına mutluluk verici olduğunu vurgulayan     Güney Afrika Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Poleng Chaba, aynı zamanda Güney Afrika Bayrağı’nın Türkiye’de dalgalanması noktasında Tamer Taşkın ve ailesine teşekkür ederek, kadın ırkçılığına karşı yapılan mücadelenin yıl dönümünde olduklarını belirtti.

Yıllar önce 4 kadının haklarına yapılan ırkçı saldırılara karşı çıkmak amacıyla parlamentoya yürüdüklerini dile getiren Chaba, “Bu yürüyüşü gerçekleştiren bayanlardan birisi bu sergiyi Ankara’da açtığımızda oradaydı. Bu yürüyüşe 200 binden fazla kadın katılmıştır. Bu şikayet dilekçelerini bir önceki Başbakan’a vermek istemişlerdi. Başbakan bir kişi görevlendirip bu şikayetleri almıştı. Bir kadının özgürlüğüne müdahale ettiklerinde neler yapabileceklerini fark edersiniz. O zamanlar hükümet bayanların özgürlüklerine saygı duymadığı için biraz ileri gitmişti. Yalnız hükümet şunu unuttu. Bir kadına çarparsanız bir taşa çarpmış olursunuz. Bizde böyle bir laf söyleniyor. Bayanların parlamentoya yürümesinin asıl amacı seyahat evrakları vardı ve ona karşı bir ayaklanma oldu. Şu an günümüzde Güney Afrika’da kadınlar erkekler kadar çok iyi yerlere gelmiştir. Bütün dünyada hakları için mücadele eden kadınlara çok teşekkür ediyorum. Bu bahsettiğim dört bayana hediye olması için Güney Afrika’da sokaklara bu kadınların ismi verilmiştir. Bu bayanların ülkemize katkıları hiçbir zaman unutulmayacaktır” dedi.

SANATA DESTEĞE DEVAM

Norm Sanat Sergisi’nde ev sahipliği yapan Norm Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Uysal ise, Norm Cıvata olarak sanata ve sanatsal etkinliklere her zaman destek olacaklarını belirterek, bu özel günde yanlarında olan tüm dostlarına teşekkür etti.

Norm Civata Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Uysal’ın fabrikada kartal gibi olduğunu anımsatan Taşkın, Güney Afrika’dan getirdiği koleksiyon arasında yer alan kartal heykelini Uysal’a hediye etti. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.