• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • İstanbul 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Ankara 13 °C

Kirazda rekorlar kırdığımız bir yıl olacak

Kirazda rekorlar kırdığımız bir yıl olacak
Türkiye’nin üretiminde dünya lideri ve ihracatta güçlü bir oyuncu olduğu kirazda hasat coşkusu yaşanıyor. Kuzey Yarımkürenin ilk kiraz hasadı Türkiye'nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden Manisa Şehzadeler İlçesi Aşağı Çobanisa Mahallesi'nde yapıldı.

Türkiye’nin üretiminde dünya lideri ve ihracatta güçlü bir oyuncu olduğu kirazda hasat coşkusu yaşanıyor. Kuzey Yarımkürenin ilk kiraz hasadı Türkiye'nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden Manisa Şehzadeler İlçesi Aşağı Çobanisa Mahallesi'nde yapıldı. Sezonun ilk kirazı, sembolik olarak düzenlenen açık artırmada kilosu 800 TL'den alıcı buldu. 

Kirazda rekorlar kırdığımız bir yıl olacak 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Bugün itibariyle startını verdiğimiz kiraz sezonunun ülkemize, üreticilerimize ve ihracatçılarımıza bereket getirmesini diliyorum. Hem ülkemizin hem de Kuzey Yarımkürenin bu yılki ilk kiraz hasadını Manisa Şehzadeler ilçemizden yapıyoruz. Burası erkenci bir bölge olmasıyla bize baharın geldiğini de müjdeliyor. Geçtiğimiz yıla göre çok daha verimli ve bereketli bir kiraz sezonu geçireceğimizi söyleyebilirim. Geçen yıl 57 bin ton kiraz ihracatı gerçekleştirmiştik, bu sezon hava koşullarında bir olumsuzluk yaşamazsak rekorlar kırdığımız 80 bin ton ve 200 milyon dolar seviyelerine tekrar çıkabileceğimizi düşünüyorum.” dedi.   

Dünya üretiminde birinciyiz 

Başkan Uçak, “Kirazda dünya üretiminde birinci sırada yer alıyoruz ve Almanya, Rusya gibi geleneksel pazarlarımız yanında Hong Kong, Singapur, Hindistan gibi ülkelerde de Türk kirazımız çok beğeniliyor. Üreticiler, ihracatçılar, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Enstitülerimiz ve Üniversitelerimiz ile hep birlikte hem yeni pazarlardaki payımızı artırabilir hem de yeni çeşitlerle hasat ve ihracat sezonunu uzatabilirsek kirazın tüm tarım sektöründe lokomotif ihraç ürünümüz olma potansiyeli var.” diye konuştu.

Bu sene rekolte bereketli: Vatandaş kiraza doyacak
Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara da bereketli bir sezon olmasını dileyerek, Kuzey Yarımkürenin ilk kirazı yetiştiren üreten Manisa’da emeği geçen bütün çiftçilere teşekkürlerini iletti.

Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, “Hem çiftçilerimizle hem ihracatçılarımızla görüştüğümüz kadarıyla bu sene rekolte bereketli olacak. Emek veren çiftçilerimize, ihracatçılarımıza, tüccarlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Vatandaşın kiraza doyacağı bir dönem olacak.” dedi.

 
Manisa kirazda önemli bir merkez: 48 bin 832 ton üretim 

Manisa İl Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Manisa'nın kiraz üretimindeki yerinden bahsederek "19 Nisan 2023 tarihinde Kuzey Yarımkürenin açık alanda ilk kiraz hasadını gerçekleştiriyoruz. Kuzey Yarımkürenin ilk kirazını çıkarmakla katma değerli ürün elde etmiş oluyoruz. Emek yoğun bir iş. Üreticilerimizin hakları ödenmez. Manisa kirazda önemli bir merkez. 48 bin 832 tonla üretimde 4’üncü sıradayız. Kiraz üretim alanında ikinci sıradayız. 2022 yılı verilerine göre il olarak 3 milyon 103 binin üzerinde kiraz ağacına sahibiz. İlerleyen yıllarda Manisa üretimde dahada yukarılara çıkacak. Erkenci kiraz Cristobalina cinsini hasat ediyoruz, sofralarla buluşturacağız. Kiraz hem iç piyasada hem ihracatta yer bulan kıymetli bir ürünümüz.” dedi.

Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu vurgulayan MHP Manisa Milletvekili Adayı Ali Uçak, “Tarım milli ekonominin temelidir. Tarım olmadığı zaman bir ülkenin ekonomisi sıkıntı yaşar. Tarımda yaptığımız ihracatın yüzde 98’i kendi ülkemize dönüyor. Üreticimiz gece gündüz demeden tarlasında çalışıp bu ürünleri bizlere getiriyor, şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.

Hasat programına Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Manisa İl Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, MHP Manisa Milletvekili Adayı Ali Uçak, Şehzadeler İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Özgür Can, üreticiler ve tüccarlar katıldı.


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.