• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • İstanbul 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Ankara 20 °C

Kartal Gözü İçin Vitaminlerden Zengin Beslenin

Kartal Gözü İçin Vitaminlerden Zengin Beslenin
Vitamin ve mineraller, yalnızca cilde ışıltı katmıyor, gözlerin de parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı oluyor,
Vitamin ve mineraller, yalnızca cilde ışıltı katmıyor, gözlerin de parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı oluyor, kartal gözü etkisi sağlıyor. Vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin yeterli miktarda alınması, ileri yaşa bağlı oluşan göz hastalıklarına ve gözlerde oluşan enfeksiyonlara karşı da koruyuculuk sağlıyor. Memorial Dicle Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Demir, vitamin ve minerallerin, göz sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.    
 
A VİTAMİNİ KESKİN GÖRÜŞ SAĞLAR       
 
A vitamininin başlıca görevlerinden biri, görme ile ilgilidir. A vitamini, gözün arka tabakası olan retinada bulunan ve “rodopsin” adlı ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak, gece görüşü sağlar. A vitamini ya da retinol eksikliğinde, gece körlüğü adı verilen gece görememe sorunu oluşur. Eğer vücuda yeterli miktarda A vitamini alınmazsa; gece körlüğü, gözyaşının azalması ve kuru göz ile göz kornea tabakasında yara sorunları ortaya çıkabilir. A vitamini; karaciğer, yumurta, süt gibi hayvansal gıdalarda ve portakal, havuç, patates, ıspanak, karalahana, mango, kavun, gibi yeşil ve sarı renkli sebzeler ile meyvelerde bulunur. Yumurta ve süt ürünleri yemeyen kişilerde A vitamini eksikliği görülebilir. 
 
RETİNA SAĞLIĞI İÇİN MAGNEZYUM VE E VİTAMİNİ 
 
Vücudun dolaşım sisteminde bulunan “alfa tokoferol” vücut için zararlı olan zehirli maddelerin atılımına yardımcı olur. E vitamini de alfa tokoferol tipi bir antioksidandır. Yani vücutta çeşitli nedenlerle oluşan zararlı oksijen ürünlerini yok eder. Vücut için gerekli olan E vitamini, göz dibindeki retina adı verilen damarlı bölgenin dejenerasyonunda da faydalı olabilir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ayçiçeği, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, kivi, mango ve muz E vitamini yönünden zengin besinlerdir. Magnezyumun, kan şekerini düzenleyici özelliği vardır. Magnezyum eksikliği olan şeker hastalarında retina bölgesinde önemli sorunlar oluşabilir. Magnezyum içeren besinler; ıspanak ve yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemişler, tam tahıl, su, yer fıstığı, kepekli ekmek, peynir, tavuk, biftek, patates, portakal, domates, soğan, incir, üzüm, hurma, çavdar, yoğurt, patates, havuç, kereviz, marul ve pırasadır. 
 
KATARAKT OLUŞUMUNUN ÖNLENMESİ İÇİN B2 VİTAMİNİ 
 
B2 vitamini yani riboflavin, gözde katarakt oluşmasını engeller, göz yorgunluğunu hafifletir ve migren ataklarını azaltabilir. B2 vitamini özellikle et, karaciğer, tavuk, yağsız süt, yoğurt, yumurta sarısı, peynir, papatya, ısırgan otu, adaçayı, brokoli, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, balık, baklagiller ve tahıllarda bulunur. 
 
DİYABETİN GÖZE ETKİLERİNE KARŞI C VİTAMİNİ 
 
Şeker hastalığı, gözün sinir ve damarlarda harabiyete yol açabilir. Bunun önlenmesi için yeterli miktarda C vitamini alınmasına önem verilmelidir. C vitamini, hücrelerdeki sorbitol denen şekeri artırarak, yüksek kan şekerinin yan etkisini önleyici etkiye sahiptir. 
 
GÖZ YARALARINDAN KORUNMAK İÇİN ÇİNKO 
 
Görme yeteneğinin geliştirilmesi ve daha net görüş yakalanması açısından son derece önemli olan çinko, göz yaralarını önlemek için de gereklidir. Arpa, peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık, patates, ceviz, badem, tam tahıl, kuru fasulye, lahana, ay çekirdeği, karaciğer, kuzu eti ve tahıllarda çinko bulunmaktadır. Kırmızı et ve tavuk eti gibi hayvansal gıdalarda bulunan çinko daha kolay emilir.
 
SARI NOKTA HASTALIĞINA KARŞI; 
 
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ 
 
Üzüm çekirdeğinin içeriğinde, çok kuvvetli bir antioksidan olan proantosiyanidin vardır. Bazen makula dejenerasyonu yani halk arasında bilinen adıyla sarı nokta hastalığı ve şeker hastalığının, sinir ve göz hasarından korunmak için alınır. Kapsül veya tablet şeklinde bulunur. Bununla birlikte bilimsel çalışmalarda üzüm çekirdeğinin antioksidan etkisi olduğu saptanmıştır. Üzüm çekirdeği LDL kolesterol denen kötü kolesterolün oksidasyonunu önleyici özelliğe de sahiptir.               
 
ISPANAK VE KABAK
 
Ispanak ve kabakta bulunan lutein, zeaxantin ve mesozeaxanthin göz dibindeki makula bölgesinde bulunan bir renk maddesi oluştururlar. Luteinin göz sağlığı üzerinde etkisi araştırılmış ve sonuçta antioksidan etkili olduğu ve ışığın zararlı etkisini önlediği ortaya konulmuştur. Sarı nokta hastalığı bulunan kişilerde lutein ve zeaxantin düzeyi düşük bulunmuştur. Lutein’i gıdalarla fazla alanlarda, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı veya katarakt daha az görülür. Lutein’in gıdalarla alınması, kapsül şeklinde alınmasından daha yararlıdır. 
 
SOMON BALIĞI 
 
Omega 3 yağ asitleri, gözde ileri yaşa bağlı olarak ortaya çıkan sarı nokta hastalığının önlenmesi açısından çok önemlidir. Soğuk suda yetişen ve derin su balığı olarak bilinen somon, omega 2 ve omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Bunun yanında yine omega 3 içeriği yüksek olan; sardalye, ringa, deniz levreği ve hamsi gibi balıklar da haftada iki kez tüketilmelidir. Bu balıklarda aynı zamanda D vitamini, B vitaminleri, selenyum, porasyum ve protein bulunmaktadır. Konserve ton balıkları ise haftada bir defadan fazla tüketilmemelidir. 
 
BAL KABAĞI 
 
Bal kabağı, içinde bulunan karoten, yüksek lif, C ve E vitamini, potasyum, magnezyum ve pantotenik asit vitamini yönünden çok faydalı bir meyvedir. Kalorisi de düşüktür. Karotenoid miktarı en yüksek olan besinlerden biridir. Bal kabağının çekirdeği veya kabak çekirdeği de sağlığa faydalıdır. Kabak çekirdeğinde E vitamini, potasyum, magnezyum, çinko, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vardır. Katarakt ve sarı nokta hastalığına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.  /EGE BASIN GRUBU
 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.