• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • İstanbul 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Ankara 17 °C

Hedefimiz: 200 Milyar Dolar Barajını Aşmak

Hedefimiz: 200 Milyar Dolar Barajını Aşmak
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin, “2018 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu” ve “2018 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni” gerçekleşti.

HEDEFİMİZ: 200 MİLYAR DOLAR BARAJINI AŞMAK

Türk Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörünün bütün ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran ve 2.000’in üzerindeki üye firması ile sektörün %90’ını kapsayan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği 2018 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu” ve “2018 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni”, Ankara Holiday Inn Otel’de 16 Nisan tarihinde yapıldı

Türk Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörünün bütün ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran ve 2.000’in üzerindeki üye firması ile sektörün %90’ını kapsayan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği “2018 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu” ve “2018 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni” Ankara Holiday Inn Otel’de 16 Nisan tarihinde yapıldı.

Sektöre ilişkin güncel bilgilerin paylaşıldığı toplantıda, kurulduğu 1989 yılından bu yana üye firmalarının ihracatlarının artırılması yönünde destek çalışmalarını ve sektörün yurtdışı tanıtım faaliyetlerini de yürüten Birliğin, 2018 yılındaki toplam ihracatının, bir önceki yıla göre değer bazında %12 artışla 3,2 milyar Dolar olduğu ifade edildi. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem ÇENESİZ, “Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisi' çerçevesinde belirlenen ulusal hedeflerle uyum içinde çalışan Birliğimize üye firmaların sorumluluğunu taşıdığı ürünlerin 2018 yılı sektörel ihracat içindeki oranları; seramikte (%37), camda (%25), çimentoda (%19), aydınlatma cihazlarında (%7) ve doğal kaynaklı maddelerde (%7) ile gerçekleşti” dedi.

HEDEFİMİZ: 200 MİLYAR DOLAR BARAJINI AŞMAK

Ödül Töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle; çimento, seramik ve cam alanında yüksek ihracat performanslarıyla ödül almaya hak kazanan tüm ihracatçıları yürekten kutladığını ifade ederek,  “Sektörümüzü değerlendirdiğimizde, şu noktalar öne çıkıyor. 2018’de tüm ihracatımız %7 artışla 168 milyar dolar oldu.

Sektörümüz, deyim yerindeyse ülkemizin miktar bazında ihracatını sırtlanmış durumda. Mart ayında 2,6 milyon ton, ilk 3 ayda ise 7,3 milyon ton ile miktar bazında en yüksek ihracat rakamına imza atıldı.”

Önümüzdeki dönem ihracat stratejisine değinen Gülle, “Yılbaşında İhracat 2019 Raporumuzu yayınladık. Dünyada en çok ithalatı yapılan ilk 1000 ürün içerisinde, rekabet avantajına sahip olduğumuz 285 ürün var. Her bir üründe, dünya ticaretinin %75’ine hükmeden ülkeleri tespit ettik ve bu pazarlardaki pazar paylarımızı analiz ettik. Özetle, her sektörümüzde, neredeyse her üründe güçlü olduğumuz ama giremediğimiz bu pazarlar, bizler için öncelikli hedef pazarlar konumunda. Buralara hep birlikte ağırlık vermemiz, hatta deyim yerinde ise yüklenmemiz şart. Bu sayede hem ihracatımızı, hem de küresel ölçekte dünya ticaretinden aldığımız payı çok daha yukarılara taşıyabiliriz. Bu konuda TİM olarak bizlere, sektör temsilcileri olarak sizlere çok önemli görevler düşüyor. Kısa bir zaman zarfında Ticaret Bakanlığımız öncülüğünde çok sıkı çalışarak Ağustos ayında açıklanacak. İhracat Stratejisine önemli katkılar yapacağız. Orta ve uzun vadede ihracatımızda sıçramalara, buradan hareketle de istihdamda, yatırımlarda ve nice ekonomik göstergelerde başarılı grafiklere hep birlikte ulaşacağız.”

İHRACATIN SORUMLULUĞU TEK KİŞİNİN ÜZERİNE YÜKLENEMEZ!

Gülle, ihracatçıya her zaman tam destek verdiklerini vurgulayarak, “İhracatın bu kadar alkışlandığı bir dönem hiç olmadı. Çok daha fazla katılımcı, tüm paydaşlarla birlikte çok sesli bir ihracat ailesi kurgulamaya çabalıyoruz. Nitekim, gerçekleştirdiğimiz 2 delegeler buluşmasında Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile Ticaret Bakanımız ile Hazine ve Maliye Bakanımızı ağırlayarak, ihracatçılarımızın sorunlarını, İlk ağızdan paylaşabildikleri bir ortam hazırladık. Bundan sonraki süreçlerde de her sektörümüzü, her delegemizi, hatta her ihracatçımızı karar süreçlerine dahil edecek şekilde bir yapı kurmak, en büyük hedeflerimiz arasında geliyor. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü özelinde, sizler ile daha fazla koordinasyon halinde, Sektörümüzün sorunları ve İhracat performansının nasıl daha ileri götürülebileceği hususunda yapacağımız ortak çalışmalara da büyük önem veriyoruz. Bu başarının yıl boyunca sürmesi çok önemli, zira bu yıl çok büyük hedeflerimiz var.”

AVRUPA’DA LİDERİZ, DÜNYADA SIRALAMAYI ZORLUYORUZ

Sektörü geliştirmek ve ihracatı artırmak için çalışan Birliğin hedeflerine değinen Çenesiz, “Bugün; çimento, seramik ve cam sektörlerinin %90 ‘ını kapsayan çatı Birliğimiz üyesi ihracatçı firmalarımıza 2018 yılındaki ihracat performanslarına göre toplam 8 kategoride ödüller veriliyor. Gururla ifade etmek isterim ki, çimento, seramik ve cam sektörlerinde dünyada ve Avrupa’da üretim ve ihracatta ilk sıralardayız.” dedi ve başarı tablosunu şöyle aktardı:

Çimento Sektörü;
•    Avrupa üretiminde 1.
•    Avrupa ihracatında 1.
•    Dünyada üretiminde 4.
•    Dünya ihracatında 3.

Seramik sektörü;
•    Seramik Sağlık Gereçleri üretiminde Avrupa’da 1., Dünyada 5.  
•    Seramik Sağlık Gereçleri ihracatında Avrupa’da 1. , Dünyada 5.
•    Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde Avrupa’da 3.
•    Seramik Kaplama Malzemeleri İhracatında Avrupa’da 3., Dünyada 5.

Cam ihracatı;  
•    Dünyada 20.
•    Avrupa’da 10.
 
GELİŞMİŞ ÜLKELERİN TERCİHİ TÜRKİYE

Tüm sektörün toplam ihracatında başlıca ülkelerin Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD şeklinde geliştiğini vurgulayan Çenesiz, seramik, çimento ve camın toplam ihracatında ilk 4 ülkenin; ABD, Almanya, İsrail ve İngiltere olduğunu ifade etti. Türk ürünlerinin tercih edilmesindeki başarıyı yorumlayan Çenesiz, “Peki nasıl oluyor da teknoloji ve sanayi yönünden dünyanın en gelişmiş ülkelerine ihracatta bu kadar başarılı olabiliyoruz ? Çünkü, seramik sektöründe ülkemizin geçmişi MÖ 8000 yıllarına dayanıyor, dolayısıyla know-how ı çok yüksek. Ayrıca tüm sektörlerimizde son dönemde yüksek kapasiteli çok modern tesisler yapıldı. Bir diğer konu ise, dünyada tasarım kültürü çok hızlı yükseliyor ve Türkiye’nin de yüksek uyum kabiliyeti ile ürün gamı genişliyor. Ayrıca bizim hızlı hareket etme ve talebe göre ürün çıkarma kabiliyetimiz çok üstün” dedi.

YATIRIMLAR TAMAM: ŞİMDİ İHRACAT ZAMANI

Çenesiz, sektörün hiç durmadan katma değer ürettiğini vurgulayarak, “Çimento, seramik, cam sektörlerinin ortak özelliği de doğal hammadde kaynaklarını katma değerli ürün haline getirmektir. Ülkenin taşını toprağını işleyip ürün yapıp ihraç ediyoruz. Ve bunu yaparken de ülkenin yüksek istihdam ihtiyacını karşılıyoruz. Ayrıca bu üç sektör de cari açığın kapatılmasına önemli katkı sağlayan az ithalat girdisiyle üretim yapan sektörlerdir. 2018 yılında ihracatımız 2017 yılına göre %12 arttı. 2019 da %14 lük bir ihracat artışı yaratmayı hedefliyoruz” dedi. Son 3 yılı yatırımla geçirdiklerini ve çok modern ve yüksek kapasitelerle kurulu tesislerimiz yapıldığını belirten Çenesiz, “Şimdi ihracat zamanı. Artık cari açık yaratmadan yeni makine ve teçhizat ithalatı yapmadan tamamen üretim ve ihracat yapmamız gereken bir döneme giriyoruz. Önümüzdeki dönem enerji fiyatlandırmasındaki makul fiyatlandırma ile de artık tam gaz üretim ve ihracatta olmak istiyoruz. Enerji maliyetleri konusunda 24 Nisan’da Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda ihracat kabiliyetimizi artıracak ortamın yaratılmasına hizmet eden olumlu sonuçların çıkmasını tahmin ediyoruz. Böylece sektörel üretimimizin ana kalemi olan doğal gaz fiyatlandırmasını makul bir düzenlemenin yapılması halinde ihracatımızda hedeflerimize ulaşmamız daha mümkün olacaktır. Ayrıca 2023 Türkiye ihracat hedeflerine daha çok katkı sağlayabileceğiz.

Sektörün 2018 yılı içerisinde ihracatta üstün başarı gösteren sektörün yaklaşık 40 firmasına ödüllerin verildiği toplantıda en çok ihracat yapan firma sıralaması şu şekilde gerçekleşti:

Seramik Sektörü         
Seramik Kaplama Malzemeleri En Fazla İhracat Yapan İlk 5 Firma        
-Ekom Eczacıbaşı Dış Tic. A.Ş.
-Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik San. A.Ş.
-Graniser İç Ve Dış Tic. A.Ş.
-Akgün Seramik San. Ve Tic. A.Ş.
-NG Kütahya Seramik Porselen Turizm A.Ş.
Seramik Sağlık Gereçleri En Fazla İhracat Yapan İlk 5 Firma         
-Ekom Eczacıbaşı Dış Tic. A.Ş.
-Key Banyo Ve Mutfak Ürün. Dış. Tic. A.Ş.
-Ece Banyo Gereçleri San. Ve Tic. A.Ş.
-Ege Vitrifiye Sağlık Gereçleri San. Ve Tic. A.Ş.
-Çanakcılar Seramik San. Ve Tic. A.Ş.

Porselen Ve Seramik Sofra, Mutfak Ve Seramik Süs Eşyası En Fazla İhracat Yapan İlk 5 Firma         
-Kütahya Porselen San. A.Ş.
-Heriş Seramik Ve Turizm San. A.Ş.
-Porland Porselen San. Ve Tic. A.Ş.
-Kar Porselen San. Ve Tic. Ltd. Şti.
-Ünsa Madencilik Turizm Enerji Seramik Orman Ürünleri Elektrik Üretim San. Tic. A.Ş.

Cam Sektörü         
"Düzcam Sektörü En Fazla İhracat Yapan İlk 4 Firma
(Düzcamlar + Aynalar + Çok Katlı Yalıtım Camları + Emniyet Camları + İşlenmiş Cam)"        
-Şişecam Dış Tic. A.Ş.
-Cam Merkezi San. Ve Tic. A.Ş.
-Stargrup Cam A.Ş.
-Camyapı Cam Pazarlama İnş. Taah. Tic. Ve San. Ltd. Şti.

Cam Ev Eşya En Fazla İhracat Yapan İlk 3 Firma         
-Şişecam Dış Tic. A.Ş.
-Arda Cam Dış Tic. A.Ş.
-Solmazer Dış Ticaret Ve Makina San. Ltd.Şti.

Camdan Sınai Kaplar En Fazla İhracat Yapan İlk 3 Firma         
-Şişecam Dış Tic. A.Ş.
-Marmara Cam San. Ve Tic. A.Ş.
-Park Cam San. Ve Tic. A.Ş.

Çimento Sektörü         
Çimento Sektörü  En Fazla İhracat Yapan İlk 5 Firma         
-Çimsa Çimento San. Tic. A.Ş.
-Medcem Global Pazarlama A.Ş.
-Akçansa Çimento San. Ve Tic. A.Ş.
-Adana Çimento San. Tic. A.Ş.
-Nuh Çimento Sanayi A.Ş.

Klinker Sektörü En Fazla İhracat Yapan İlk 5 Firma         
-Medcem Global Pazarlama A.Ş.
-Nuh Çimento Sanayi A.Ş.
-Batıçim Batı Anadolu Çimento San. A.Ş.
-Akçansa Çimento San. Ve Tic. A.Ş.
-Çimsa Çimento San. Tic. A.Ş.

/EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.