• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Ankara 15 °C

Balbay: "Gediz Deltası Unesco Dünya Doğa Mirasını Hakediyor"

Balbay: "Gediz Deltası Unesco Dünya Doğa Mirasını Hakediyor"
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Kültür Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay İzmir Gediz Deltası’nın UNESCO
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Kültür Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay İzmir Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası olması için ortaya konan raporu TBMM gündemine taşıdı. Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş’tan çalışmalara destek olmasını isteyen Balbay, “Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri Gediz Deltası. 158 yıldır bilimsel çalışmalar araştırmalar yapılıyor. Ülkemizde henüz UNESCO Dünya Mirası statüsüne sahip bir alan yok. Ülkemizin en büyük yüzölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından ve flamingoların yuvası olan İzmir’in Gediz Deltası bu mirası edinmeyi hakediyor. Bakanlık ve hükümet buna koşulsuz destek vermeli" dedi.
 
1998 yılından bu yana Ramsar Sözleşmesi kapsamında Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan olan Deltanın, Yaban Hayatı Koruma Sahası ve Doğal Sit Alanları Koruma statülerine sahip olduğunu da hatırlatan Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“UNESCO Dünya Mirası olacak alanların beşi kültürel, dördü ise doğal özellikleri kapsayan dokuz kriteri bulunmakta. Akademisyenler ve doğa dernekleri tarafından yürütülen çalışmalar ve ortaya konan rapora göre Gediz Deltası Dünya Doğa Mirası kriterlerinin tamamını sağlamakta. Gediz Deltası tatlısu, acısu, kara ve kıyı zenginlikleri, dünya flora ve faunasının doğal seleksiyon, izolasyon, mutasyon gibi mekanizmalar sonucu canlılardaki farklılaşmaları ve değişimlerin izlenebildiği bir ekosistem bütünü. Burada dünyanın en büyük flamingo kuluçka alanları bulunmakta. Öyleki dünyadaki on flamingodan biri bu alanda yaşamakta. Gediz Deltası kendisini oluşturan tatlı su gölleri, lagünler, tuzlu çayırlıklar, çamur düzlükleri, sazlıklar ve diğer doğal yaşam ortamları ile binlerce canlının yaşam döngülerinin üreme, beslenme, barınma, kışlama gibi aşamalarının devam ettiği bir alan. Bu alanı İzmir’e, Türkiye’ye ve dünyaya miras bırakmalıyız.”
 
Bu sürecin siyaseten ve iktidar mensupları tarafından da desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Özellikle Kültür Bakanlığı çalışmaya destek vermeli ve gerekli girişimlerde bulunmalı. Ülkemizin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmak ve tanıtmak, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve ülkemizin dünya turizminden alacağı payı artırmak olan misyonunu da yerine getirmiş olur. Ayrıca Bakanlık alana en büyük zararı verecek, tüm canlıları katledecek olan Körfez Geçiş Otoban projesinden de vazgeçmesi için hükümet nezdinde girişimlerde bulunmalı.”
 
Balbay Gediz Deltası’nın Türkiye’nin ilk Dünya Doğa Mirası ünvanına ulaşması ve UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsünü alması sürecine ilişkin Bakan Kurtulmuş’tan şu sorularına yanıt istedi:
 
1. Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsü almasını bakanlık ve hükümet olarak destekliyor musunuz? Bunun için hangi çalışmaları yürütüyor, neler yapıyorsunuz?
 
2. İzmir’e ve Türkiye’ye çok büyük değer katacak Delta’nın ilk Dünya Doğa Mirası ünvanına ulaşması için Sivil Toplum Kuruluşları ve Belediye ile ortak bir çalışmanız olacak mı?
 
3. 158 yıldır bilimsel olarak araştırılan ve 1998 yılından bu yana Ramsar Sözeşmesi kapsamında Uluslararası Sulak Alan Statüsüne sahip ve doğal sit alanı alarak korunan Gediz Deltasının büyük zarar göreceği Körfez Geçiş Otobanı projesinin iptali için hükümetiniz nezdinde bir girişimde bulunacak mısınız? /EGE BASIN GRUBU
 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.